sâmbătă, 21 mai 2011

Cum se cultiva cimbru din seminte

6 comentarii
Cimbrul este unul din condimentele mele preferate. Il folosesc si la mancare si la tratarea tusei, a racelilor, a durerilor de masele. Este un bun dezinfectant al incaperilor.  Cum se cultiva?


- prefera locurile insorite, chiar in plin soare
- sol obisnuit, trebuie sa fie drenat si umed

- semintele de cimbru se pot cumpara sau se pot recolta de la propriile noastre plante din anii trecuti.

- se seamana la inceputul lunii mai si se recolteaza in lunile iunie - octombrie.
Eu am incercat sa seman in ghivece, inca din luna februarie, dar nu prea am avut succes, din cauza zilelor scurte si a  lipsei de lumina.
- se seamana semintele in straturi si se acopera cu un statrat subtire de pamant fin sau compost cernut.
- se mentine terenul umed.


 Rasadurile se pot transplata prin toata gradina, mai ales langa fasolea oloaga deoarece o protejaza impotriva paduchilor de frunze (negri).
Mie imi place sa condimentez iahnia de fasole cu  lastarii tineri de cimbru.
Mai vorbim.
Gradinariti cu dragoste!

6 comentarii:

  1. Super!Abia astept sa mananc mancaruri cu cimbru cultivat de mine.Nu am stiut ca este asa de usor.Sper sa nu fie prea tarziu pentru a insamanta.Va tin la curent.

    RăspundeţiȘtergere
  2. Rusnac,
    Este usor si daca un fir de cimbru il ciupesti, se dezvolta o tufa foarte frumoasa si indestulatoare.
    Numai bine!

    RăspundeţiȘtergere
  3. eu am pus semintele tot la sf lunii mai,sper sa nu fie prea tarziu...si cum adica daca il ciupesti? cand creste trebuie sa ciupesc o frunzulita ca sa se dezvolte o tufa frumoasa sau cum?

    RăspundeţiȘtergere
  4. Violeta, se rupe un pic varful fiecarui lastar, astfel incat de la subtioara frunzelor pe care la lasi in urma, se vor dezvolta alti lastari tineri si tot asa, pana vei face dintr-un fir o tufa de toata frumusetea.
    Deci ciupit inseamna rupt varf de lastar.
    Pupici!

    RăspundeţiȘtergere
  5. deci se sedeste la sf lunii mai..... eu l am pus in aprilie , semintele le am luat de lasora mea, din cultura de anul trecut. L am pus in pamant" de musuroi", intr o caserola fara gauri, la geam, deci soare are. Il ud des poate la 2 zile... si mi au iesit foarte desi , lastarii acum au in jur de 5 cm inaltime. Ideea este ca nu stiu ce sa le fac mai tarziu, cat ii mai las ? tb sa i resadesc in ghivece? la ce marime tb sa ajunga sa i pot schimba? Eu vreau sa mi decorez bucataria cu plante aromate , si cimbrul la sarmale sau fasole este fenomenal....

    RăspundeţiȘtergere
    Răspunsuri
    1. In primul rand, sa nu mai folosesti caserole fara gauri, niciodata!!!
      Daca as fi in locul tau, as mai rari din ei in paharele si apoi cand rasadul mai creste, il muti intr-un ghiveci mai marisor sau in gradina. Daca ai soare in bucatarie si lumina, poti incerca si cultura in interior, dar nu stiu cum va merge, poate ar fi mai bine pe balcon- ceva...
      Numai bine!

      Ștergere