sâmbătă, 23 iulie 2011

Cum se conserva fasolea verde

9 comentarii
Ce bine ar fi daca legumele noastre cele de toate zilele ar ramane asa proaspete tot timpul anului. Dar nuuuu, trebuie sa ne gandim mereu la metode, posibilitati, gusturi si tot asa....
 Eu, deobicei, o oparesc si o congelez in pachete, cat sa imi ajunga pentru o mancare.
 
Anul trecut, a intervenit o situatie in care trebuie sa trimit legume si copilului, student si el prin alte locuri. Si cum sa trimit pachet legume congelate? Hm, alta metoda trebuie gasita.
  Asa ca, am luat cartea si am trecut la treaba.
  Fasolea verde, pastai proaspete, in asa fel incat, atunci cand se indoaie sa se rupa, atunci e buna, fara ata, se culege, se alege, se spala bine si se rupe in bucati potrivite.
  Se pune o oala cu apa si sare la fiert, se da in cloclot si se opareste fasolea, intre 5-15 minute. Se pune in strecuratoare, atentie!!! goliti apa in alta oala, nu o aruncati la chiuveta si treceti strecuratoarea cu fasole printr-un jet de apa rece, sa isi pastreze culoarea, se zice.
  Se pune tecile in borcate, spalate si oparite, nu se indeasa si nu se pun pana in varful borcanului. Trebuie sa-i lasam loc sa respire :))
  In apa in care am fiert tecile de fasole, mai putem pune sare, pana la 1 lingura la litru de apa si o dam iar in clocot si punem in borcane, peste fasole, sa o acopere, dar !!!, lasam gol de 1,5- 2 cm pana in  gura borcanului, pentru a avea loc sa fiarba.
  Se capacesc, se verifica sa fie capacul OK si se sterilizeaza mult, cam 60 minute, borcanele de 800 gr. asa ca sa nu avem surprize. Aici nu ne jucam, ca la compoturi.
  Culoarea mai vie de asa nu am putut obtine, dar cred ca este foarte bine si asa :))
Fasolea aceasta este de la Alina, pentru care ii zic sarumana!!!!!
Mai vorbim.
Conservariti cu dragoste!!

9 comentarii:

  1. Anul asta nu am fasole în gradina,dar pentru la anul,salvez reteta!Multumesc :)

    RăspundeţiȘtergere
  2. Maya, daca mai pui, acum, boabe de fasole, poate pana la toamna mai este vreo sansa sa faca teci pentru toamna. Eu am pus acum seminte de castraveti si sper intr-o recolta de toamna.
    Daca se face conserva din fasole galbena, lata sau fideluta, oparirea se reduce la 5 minute.
    Pupici!!

    RăspundeţiȘtergere
  3. Eu, deocamdata, o pun la congelator. Mama o facea asa, si punea si suc de rosii la sos. Pe urma cind o gatea, adauga ulei, ceapa si patrunjel si era gata.
    Butasii au plecat astazi, cu posta. ( Jasmin. Lady Banks si Alchemist ). Noroc, la prins !

    RăspundeţiȘtergere
  4. Dani, daca ai stii ca am sufletul in gura de bucurie, sarumana!!!!!
    O sa am mare grija sa se prinda.
    Fasolea cum o face mama ta, o face si mama mea, dar eu inca nu am incercat. De azi incep cu bulioanele si o sa pot combina cele doua ingrediente. Pupici!!!

    RăspundeţiȘtergere
  5. Vasi eu te invidiez maxim.. nu stiu daca ti-am mai zis si ma repet ;)) Ce gradina frumoasa si roditoare ai... fasole, rosii.. ce minunatii!! imi pun pe bloc... se poate ??? Pupici multi

    RăspundeţiȘtergere
  6. Antonina, mai bine te muti la casa, ca sa nu zic la tara (ha,ha,ha). La bloc poti sa pui tomate la ghiveci, ceva gen cherry, ardei iuti si condimente, acum depinde de marimea balconului....
    Dar sa stii ca daca ai sta la tara, nu ai avea timp sa faci atatea bunatati cate faci tu la bloc, ca aici, trei sferturi din timpul liber de dupa-amiaza il petreci in gradina si cu greu ( cel putin eu)intrii in casa pentru a face ceva de mancare. Eu, seara, cand este liniste, racoare si toate florile isi lasa mirosul sa ne invaluie, jur ca nu as mai intra in casa.
    Te pup!

    RăspundeţiȘtergere
  7. Ma bucur ca sa facut mam speriat cind ai spus de purici sunt asa cum am spus sau miam laudat ,marfa, (ha ha ha(ALINA

    RăspundeţiȘtergere
  8. Am trecut sa-ti urez un weekend minunat!
    Pupici :)

    RăspundeţiȘtergere
  9. La fel si tie Maya, cu atatea bunatati pe care le faci...
    sigur o sa ai:))

    RăspundeţiȘtergere