vineri, 19 august 2011

Marmelada de mere / Apple marmalade

20 comentarii
   Anul acesta avem fructe din belsug. Dimineata, pe langa pachetelul de 10, mai pun neaparat si mere, pere si prune, iar cand venim acasa, nu rezistam sa nu mancam pana seara alte zeci de fructe, incluzand acum si deliciosii struguri altoiti si sfarsind, in fata televizorului, cu mere. La servici, le tai frumos pe farfuriuta si cand servesc colegele, le spun mereu ca sunt fructe curate, scaldate de razele soarelui :))


Ieri am facut o marmelada de mere, aromata cu felii de lamaie. A iesit un deliciu.
Retea este luata din carte si eu am facut din 2 kg mere curate, deoarece cratita in care fac deobicei este de 5 litri si trebuie folosita una cu capacitate dubla fata de cantitatea de mere. Deci,
2kg mere curatate si taiate felii subtiri (cantarite dupa curatare)
1 lamaie taiata felii subtiri
600 gr zahar

  Feliile de mere si lamaie se pun in cratita la foc iute iar, daca merele sunt pastoase, puneti maxim o cana de apa si mestecati bine pentru a nu se prinde de fundul cratiteti.

Cand fructele s-au inmuiat si, daca dam cu lingura prin cratita, se vede fundul acesteia, se pune zaharul. Se mesteca si se fierbe pana cand marmelada are o consistenta mai tare si culoare placuta. Daca, pusa pe farfuriuta sta legata si gata sa o pui pe o felie de paine cu unt sau pe o tarta sau pe o clatita :)), inseamna ca este facuta.
Am pus marmelada in borcanele sterilizate si am mai lasat-o la cuptor pana cand marmelada a facut crusta . Am capacit borcanele si gata.

Mai vorbim.
Conservariti cu dragoste!

20 de comentarii:

  1. Ah, ce pofta imi faci, Vasi ! Marul meu e tare tinar, inca n-a rodit. Mai am de asteptat ...

    RăspundeţiȘtergere
  2. Ai numai unu? Eeeee, inseamna ca aici te-am luat (ha,ha,ha). Noi avem o livada cu vreo 17 meri pe rod de vreo 5 soiuri si am mai pus, anul acesta 4 parmen aurii, ca sa ii punem pe spalier. Peri am 6, mari si trasnet la gust iar pruni altoiti avem 5. Noi mancam multe fructe si cateodata mai si vindem. Pupici!

    RăspundeţiȘtergere
  3. Pai, daca ai loc, e pacat sa nu ai pomi fructiferi. Asa are si tata livada plina.
    Eu am un mar, un visin, un lamii, un cires si un rodiu. Si un mandarin, care nu merge grozav si o sa-l inlocuim. Dar gradina mea-i o batistuta pe linga a ta ...
    Nu-mi spune de parmen auriu, ca imi lasa gura apa ...
    Nu stiu, daca eu idealizez, dar mere ca in Romania, in Grecia nu se gasesc, sa dai cu tunul. Un singur soi am gasit mai gustos si ma dau peste cap, sa le cumpar la piata in toamna .

    RăspundeţiȘtergere
  4. Noi avem mare ghinion la ciresi. Desi e o zona cu ciresi multi, noi nu am putut prinde deloc, ba s-au uscat cei cumparati, ba nu s-au prins cei altoiti. Rodiu nu am vazut niciodata.
    Ce am mancat eu din Grecia si mi-a placut foarte mult strugurii de masa albi, dar unii care nu aveau seminte, sau aveau si nu le-am gasit eu. O placere!
    Parmenul auriu este si preferatul meu si ionatanul.
    Mai vorbim.

    RăspundeţiȘtergere
  5. Ionatan e marul meu . Daca nu am pus decit unul, am ales un ionatan. Strugurii aia albi fara simburi sint stafide. Din ei se fac stafidele. Sint deliciosi.

    RăspundeţiȘtergere
  6. Ce pofta mi-ai facut!! vreau ceva dulceee!! marmelada asta pe o felie de paine si putin unt.. .hmmm ce bine suna!! pupici

    RăspundeţiȘtergere
  7. Antonina, eu zic sa facem schimb, eu iti trimit un borcan de marmelada si tu imi trimiti o prajitura de a ta cu ciocolata. Este bine?

    RăspundeţiȘtergere
  8. In urma cu cateva saptamani am cumparat de la cei care fac dulceata de Topoloveni niste dulcecuri facute fara zahar , dar cu suc de mere. Spuneau ca sucul de mere contine pectina, ca si cel de gutui si ajuta la legarea si conservarea dulceturilor, fara zahar. Sigur au ei si inca un secret , dar...am simtit nevoia sa comentez pentru ca eu incerc sa consum cat mai putin zahar , in general.

    RăspundeţiȘtergere
  9. Mihaela, am si eu o reteta cu foarte putin zahar in aceasta marmelada, dar se pune aspirina si am mai citit pe un blog, o reteta de marmelada fara zahar, dar este un amestec de fructe, care include struguri foarte dulci. Am sa o caut si am sa o studiez si pe aceea.Stiu ca zaharul este "otrava"pentru organism.

    RăspundeţiȘtergere
  10. hei, nu am mai trecut de ceva vreme pe aici, tu harnica precum o albinuta.
    Vasi, marmeada se poate face din orice tip de mere. A propos de topoloveni, eu am facut gem de prune fara zahar, si anul trecut si anul acesta, a iesit identic cu ce comercializat de ei si a si tinut. Anul acesta am facut si cu fructoza, dar foarte putina, la 5KG prune 150g fructoza.

    RăspundeţiȘtergere
  11. Hei, tu cred ca ai fost in concediu :))
    Myky, eu nu cumpar gemuri sau dulceturi pentru ca le fac in casa, iar fructoza nici atat nu folosesc, nici nu stiu de ce se pune...
    Prune cred c-ai folosit din cele vinete, care se desfac de pe sambure, nu din cele altoite, mari. Acelea au o dulceata proprie. Din acelea eu fac magiun si pun nuci tocate, dar asta,toamna cand se fac nucile noi. Bine ca, anul acesta soiul asta, care se cocea in septembrie, odata cu nucile, acum sunt coapte, coapte. Pupici multi!

    RăspundeţiȘtergere
  12. Nici eu nu cumpar, am cumparat de la topoloveni sa-i vad gustu si pentru comparatie.
    Da am folosit din acelea foarte dulci, in astea am pus fructoza pt ca mai dau cumnatului meu care are glicemia ridicata si tine regim, altfel nici eu nu folosesc.
    mereu zic sa fac si eu niste gem cu nuca dar imi amintesc fix dupa ce e pun in borcan.
    pupici!

    RăspundeţiȘtergere
  13. Felicitari pentru blog si pentru retetele din gradina! Imi plac mult de tot!

    RăspundeţiȘtergere
  14. Irina, multumesc! Cu o mare placere rasfoiesc si eu blogul tau si chiar am invatat multe de pe el.
    Pupici multi si te mai astept!!

    RăspundeţiȘtergere
  15. gata, am facut marmelada, este excelenta, eu am pus si cateva cuisoare. merci pt reteta!

    RăspundeţiȘtergere
  16. Myky ma bucur tare mult!
    Acum am sa caut reteta aia de marmelada fara zahar, asa sa ne rasfatam si noi :)))
    Pupici!

    RăspundeţiȘtergere
  17. Buna ziua si felicitari pentru tot ce faceti. Ma intereseaza si pe mine unul sau doi meri Parmen Auriu. Unde ati m-ai gasit acest soi? V-as ramane indatorat pentru un raspuns. Multumesc mult. Emailul meu : virgilnistoroiu@yahoo.com

    RăspundeţiȘtergere
  18. Buna ziua!
    Puietii de mar parmen auriu i-am cumparat primavara, din piata de la rusi, cu radacinile dezgolite de pamant.Cred ca se gasesc si la magazinele se seminteturi.

    RăspundeţiȘtergere
  19. Ce soi de mere pot folosi? am acum mere de vara ,galbene si dulci?sunt bune? multumesc

    RăspundeţiȘtergere
  20. Alina, poti folosi ce mere vrei, sau chiar un amestec. Iese bun, bun. Eu am folosit mere de august,rosii, dar daca ai de vara si dulci, dezlantuie-te!
    Pupici!

    RăspundeţiȘtergere