vineri, 8 iunie 2012

Coacazul negru - aur in gradina

16 comentarii
O simpla cautare pe net a proprietatilor coacazelor negre, va va da o multime de articole care te fac sa cultivi acest arbust fara intarziere.
Eu am  doi negrii si doi rosii. Din coacazele negre am facut mereu dulceata, dar nu s-a prea consumat din cauza ca este acrisoara, drept pentru care nu mai fac anul acesta, dar cu siguranta vreau sa usuc frunze si fructe pentru ceaiuri si pulbere.
Mai jos am cules de pe alte site-uri "o mana"de beneficii, mai mult pentru a- mi  aminti mie ca am "aur" in gradina si trebuie sa il consum ca atare. In final va spun ca le voi insira pe ata ca pe niste ghirlande si le voi usca la umbra.

Coacazele negre (http://www.formula-as.ro/2000/421/medicina-naturista-25/medicina-naturista-1559 )

Mai cernite si mai uratele in comparatie cu fragii si zmeura, lipsite de aroma si straluciri rubinii, coacazele negre sunt o veritabila Cenusareasa a naturii. Abia la sfarsitul povestii, cand printul le asaza in picior pantofiorul, arata ce comori se ascund sub infatisarea lor reculeasa.
Putine alte alcatuiri ale firii au atata forta de-a vindeca. Coacazele negre contin un numar impresionant de minerale si vitamine, intre care vitamina C intr-o forma care se dovedeste a fi cea mai stabila dintre toate fructele, rezistand la caldura si oxidare. In plus, este singurul fruct de padure care contine ulei volatil intr-o proportie destul de mare, un ulei cu miros mai putin placut, dar cu efecte cu totul deosebite. Coacazele negre, folosite mai ales ca pulbere, revitalizeaza rapid organismul, ajuta la reechilibrarea metabolismului, normalizeaza activitatea nervoasa, maresc acuitatea vizuala, elimina anemia, favorizeaza procesele de crestere si refacere, maresc imunitatea naturala a organismului. Dintre cele peste 50 de boli si tulburari tratate cu ajutorul lor mentionam:
Anemie - sucul, la fel ca si pulberea de coacaze negre uscate, stimuleaza formarea hematiilor si compenseaza deficitul de fier. Se bea zilnic o cana de suc pe stomacul gol sau se ia o lingurita de pulbere de trei ori pe zi. O cura dureaza 2-3 saptamani.
Oboseala vizuala, miopie progresiva - coacazele negre, fructele si frunzele, cresc acuitatea vizuala (inclusiv cea nocturna), favorizeaza corectarea anumitor deficiente ale vederii. Se fac cure indelungate (3-6 luni) cu pulbere sau cu macerat de coacaze negre.
Cresterea la copii - coacazele negre crude, la fel ca si sucul, stimuleaza formarea tesuturilor, a oaselor mai ales. Se consuma zilnic 100-200 g de coacaze negre sau se bea un pahar de suc. In afara sezonului, se ia inainte de fiecare masa jumatate de lingurita de pulbere de coacaze negre.
Sensibilitate la infectii (respiratorii, intestinale, renale) - se consuma zilnic 100 g de fragi si 100 g de coacaze negre. In afara sezonului se ia o jumatate de lingurita de pulbere de coacaze negre si o jumatate de lingurita de pulbere de macese pe zi.
Articulatii umflate, dureroase - sucul si ceaiul de coacaze negre (obtinut cu apa calduta din fructe si frunze) are efecte antiinflamatoare si depurative ideale, fiind in mod deosebit indicat in cure de 21 de zile pentru reumatici.

Reumatism cronic degenerativ - se recomanda cura cu suc (500-750 ml pe zi) sau, in afara sezonului, un pahar de macerat dimineata si doua cani de ceai fierbinte (obtinut din fructe si frunze) spre seara.
Ateroscleroza, arterita, trombagenita obliteranta, hipertensiune - in toate aceste cazuri se recomanda o cura de fructe - 500 g pe zi, vreme de doua saptamani.
Litiaza renala (cu urati) - in fiecare zi se bea de dimineata o cana de suc proaspat, iar seara o cana de ceai fierbinte de fructe si frunze. In a zecea zi de cura se bea un litru din ceaiul obtinut dintr-o lingura de frunze de mesteacan, o lingura de boabe de ienupar si o lingura de frunze de coacaz negru, la un litru de apa clocotita.
Alcoolism - doua linguri de fructe uscate si o lingurita de seminte de patrunjel se fierb la foc domol in trei sferturi de litru de apa, vreme de 15 minute, dupa care se lasa sa se raceasca. Se bea tot acest preparat o data, pe stomacul gol; cura dureaza 6 luni. Pot aparea reactii puternice de voma, diaree, ca semn al dezintoxicarii organismului. Daca cura nu este intrerupta cateva saptamani si nu este consumat alcool, dependenta dispare relativ repede si apare chiar o anumita intoleranta la alcool.
Tulburari specifice debutului menopauzei - pulberea de fructe uscate, la fel ca si ceaiul fierbinte, are efecte usor sedative, opreste hemoragiile, normalizeaza activitatea endocrina. Se beau una-doua cani de ceai pe zi sau se iau trei lingurite de pulbere pe stomacul gol.

Daca aveti experiente legate de utilizarea coacazului ca ceai sau pulbere, ziceti cu voce tare!!!

Gradinariti cu dragoste!

16 comentarii:

  1. Stiam de coacazele negre, ca sint miraculoase. Aveam pe vremuri in gradina parinteasca ... nu stiu, daca mai supravietuiesc tufele ...
    Stiu, ca rusii folosesc frunzele la ceai.

    RăspundeţiȘtergere
  2. Sunt pe sfoara???
    Eu nu i-am pus niciodata, ai mei cresc tufa (zic de parca as avea 100, am numai doi, unul care a facut, altul mic, pus anul acesta).
    Stii cumva, la coacazi e ca la catina - cu mascul si femela?

    RăspundeţiȘtergere
  3. A, acum vad, sunt pe sfoara la uscat.
    Lumineaza-ne...:))

    RăspundeţiȘtergere
  4. Dani,
    da si frunzele se folosesc foarte mult, mai ales la pulbere.Chiar se gaseste la plafar pulbere de frunze, pe langa sirop de coacaze si alte cele...
    Citeam despre povestea unei doamne cu poliartrita reumatoida care a facut o cura cu pulbere din frunze si care si-a putut folosi mainile bolnave dupa aceasta cura.
    Natura asta face minuni.
    Pup!

    RăspundeţiȘtergere
  5. Marian,
    nu stim exact care cum sunt florile pentru ca fiind afara nu este problema de polenizare si avem doi negri si doi rosii si sunt plini de fructe.
    Noi am pus pe ata, atat frunze, cat si carcei cu fructe si le-am pus la umbra, in bataia soarelui.
    Numai bine!

    RăspundeţiȘtergere
  6. Ai mai incercat sa usuci asa ? Si eu ma gandeam sa usuc fructele si sa le consumam asa uscate

    RăspundeţiȘtergere
  7. Gabi,
    fetita, este prima oara cand fac. Pana acum am facut dulceata si sirop, dar anul acesta m-am decis sa usuc, si vad ca se usuca frumos asa insirate. Pe cele rosii le mananc proaspete si poate reusesc sa congelez cateva pentru ca au alt gust...
    Si in plus, m-au uimit beneficiile pe care le au cele negre..
    Pupici!

    RăspundeţiȘtergere
  8. Si eu mereu am facut sirop si peltea, dar e prea mult zahar de mancat :)si nu mai merge , asa ca as incerca sa le usuc sa le consuman uscate in ceai , sau altfel .

    RăspundeţiȘtergere
  9. Gabi, asa este, mai incercam si ceva mai sanatos :))
    Sper ca reusim sa uscam cu succes si sa putem face si pudra, daca vrem.
    Pupici!

    RăspundeţiȘtergere
  10. Nu am eu o experienta vasta in ceea ce priveste coacazul, dar, exasperat de tipetele celei mici pe care o muscase un tantar, paianjen - nu stiu exact - si citind pe net ca o "tocatura", o cataplasma de frunze de coacaz negru ar face bine - am facut intocmai. Si miracol: dupa o ora i se retrasese ditamai umflatura. Si nici nu mai plange. Deci incercati daca aveti cazuri de intepaturi de insecte, mai ales la copii.

    RăspundeţiȘtergere
  11. Marian,
    E foarte bine de stiut! In vara asta toate insectele au luat-o razna, mai ales tantarii. Acum am pus o jumatate de tufa la uscat :))
    Numai bine!

    RăspundeţiȘtergere
  12. Si noi avem cateva tufe in gradina de coacaze rosii si negre , si clar , e aur sa ai sau sa-ti poti permite asa ceva !!! ;)Maine ma voi duce la a doua tura de cules !!

    RăspundeţiȘtergere
  13. Catkitchen,
    Eu le-am uscat pe cele negre, iar pe cele rosii le voi congela si voi face delicii la iarna :))
    Pup!

    RăspundeţiȘtergere
  14. primavara asta am plantat cam 30 fire de coacaz negru si de la inceput de mai le-a atins fainarea!!!
    am incercat cu infuzie usturoi macerat de coada calului etc nici un rezultat sunt singurele plante din gradinuta mea atinse de boala
    mai aveti ceva arme secrete(naturale evident) pt problema asta
    multumesc

    RăspundeţiȘtergere
  15. Cristic,
    Si ai nostrii fac un soi de fainare, dar nu prea bagam in seamna si trece de la sine.
    Atentie, coada calului nu se foloseste in macerat ci in ceai!!! Scrie pe blog modul de preparare, da o cautare....si am si o postare despre fainare( am si uitat, la atatea postari)
    Poti sa mai cureti din frunzele bolnave si sa le arzi sau sa le arunci departe de casa.
    Nu ni s-a parut a fi foarte sensibil, trece iarna usor si trebuie tualetizate crengile batrane primavara devreme, ca se face o tufa mare.....si mai trebuie aerisita.
    Numai bine!

    RăspundeţiȘtergere
  16. merci preparatul de coada calului l-am facut dupa indicineatiile de pe blog iar frunzulitele bolnave le-am indepartat de la inceput insa se tot extinde boala!... mai incerc
    numai b

    RăspundeţiȘtergere