luni, 10 septembrie 2012

Ghiveci - pentru iarna :))

9 comentarii
Deci, cum va spuneam, am gasit o retea superba de ghiveci pentru iarna, care se face foarte simplu.
Asa ca pregatiti legumele dupa cum va graiesc eu:
-ceapa se curata si se toaca,
-morcovul se curata si se da pe razatoare,
-ardeii se curata si se taie in fasii,
-vinetele se curata, se taie in felii( eu am folosit pe cele mici, albe) sau bucati mai maruntele si se sareaza sa se lase zeama, dupa care se scurg si se pot clati usor cu apa,
-dovleceii se curata si se taie in bucatele 
-fasolea verde se curata si se taie tot in bucatele, iar daca aveti mai batranica, scoateti boabele acelea fragede si le puneti pe acelea,
-rosiile le taiati felii, cele cherry le puteti pune intregi
- ulei se pun cam 1/2 l la 5 kg de legume


Astfel pregatite, facem in felul urmator:
Intr-o cratita punem un sfert de ulei, un pic de sare si orice alt condiment doriti si apoi punem stratul un strat de ceapa, presaram putina sare, un strat de morcov, presaram sare( nu exagerati), un strat de vinete, nu mai punem ca am pus inainte(ha,ha,ha) si tot asa punem straturi, straturi, presarate cu sare si puteti pune si piper si foi dafin, depinde de gust, si deasupra eu am ajuns cu rosiile.
Cand ati terminat cu aranjatul straturilor, puneti si restul de ulei si ori o puneti la cuptor si nu umblati la ea, deloc, deci nu mestecati neam, ori, ca si in cazul meu, am pus-o pe plita afara la foc de lemne si am lasat-o la fel, fara sa mestec, pana ce iese uleiul la suprafata. Pana aici este clar?




rosii soiul aurora, de la Lucia :)""
Cand este gata, spre sfarsit, puteti gusta si puneti o mana buna de frunze de telina verde, sau partunjel, ce preferati si asta este tot :))
Cartea mea scrie asa, ca ghiveciul se pune in borcane sterilizate( eu le-am oparit, daca tot am facut focul afara, am avut loc pe soba sa pun o oala mare cu apa sa clocoteasca) si apoi se sterilizeaza in prima zi 30 minute si a doua zi 10 minute. Eu asa am facut.
Aceeasi reteta am si pentru fasole verde, care se combina numai cu ceapa, ardei si rosii, dar tot asa in straturi.
Spor la treaba!

Conservariti cu dragoste!


9 comentarii:

  1. ...da` cat de harnica esti!.....buuun ghiveci facusi!...mai poti ? mai ai putere ? pup!!!!!

    RăspundeţiȘtergere
  2. Lucia, ziceai ca ai o reteta, seamana cumva cu asta?
    Am citit-o pe cea care mi-ai trimis-o si cred ca este " beton" si am sa incerc macar 2 borcanele sa vad cum se prezinta.
    Noroc ca mai sunt si sarbatori sa ne mai odihnim:))
    Pupici!

    RăspundeţiȘtergere
  3. Nu mai stiu pe care din ele ti-am trimis-o ! off ! batranete haine grele !dar ,iti spun ce am facut eu si ne place la maxim !pun reteta in caz ,ca ar mai dori si alte fete s-o faca,eu facui 2 portii ,deja, de ghiveci!..deci :
    3/4 l de ulei,2 Kg de ceapa taiata ``julien``,2kg morcovi dati pe razatoarea de mere, 4 kg. de ardei taiati,si 2 kg. de rosii !...rezulta 11 borcane de 720 grame !..dar si iarna-i lunga !...am facut si-o portie de zacusca de vinete dar acest ghiveci ne place mult mai mult !pupici muulti !

    RăspundeţiȘtergere
  4. ps.....rosiile din poza sant cele din semintele de la mine adica..Aurora ?ca asa arata !!!!

    RăspundeţiȘtergere
  5. Lucia, mi-ai trimis un link cu dulceata de ardei iute:))
    Reteta asta eu o am sub denumirea de tocana si eu o mai fac cu adaos de orez si dai in balbaiala :))
    Da, rosiile sunt din semintele tale, sarumana!
    Pupici!

    RăspundeţiȘtergere
  6. Am sa fac si reteta aceasta , arata grozav. Am pus si castravetii cu schinduf , abia astept sa desfac un borcan sa vad ce gust au . Deci sambata am treaba cu ghiveciul. Multumesc VAsi pentru retete.
    Rosii nu mai am ca au avut grija viermii-omizi sau ce sunt sa le cotropeasca.Le-am stropit regulat , chiar si cu chimice dar se pare ca fluturii au avut mai mult spor.

    RăspundeţiȘtergere
  7. Mirela, noi suntem indragostiti de castravetii aceia. Noroc ca, avand mai multe generatii de castraveti plantati in gradina, am facut si fac mereu alte si alte borcane.Ghiveciul o sa ne prinda bine la iarna, cand venim de la servici si nu avem macare preparata :))
    Imi pare rau de rosiile tale :( La anul viitor trebuie sa ne gandim dinainte la solutii pentru ele.
    Ce am vazut mai nou,un lipici care se pune pe niste pahare de plastic galbene si pe taruse puse intre firele de tomate sau alte legume. Aceste insecte sunt atrase de culoarea galbena si se lipesc pe acest lipici special care rezista la ploi...Dar pana la primavara ne mai interesam.
    Pupici!

    RăspundeţiȘtergere
  8. Maya,
    iti doresc o saptamana frumoasa!!!

    RăspundeţiȘtergere